fredag den 6. januar 2017

DANSK POLITIK

Kære Bloggen.

I 1849, rettere d. 25. Maj 2849 blev Danmarks Riges Grundlov vedtaget med et solidt flertal i Den Grundlovgivende Forsamling 11 dage senere underskrevet af Frederik 7.

Landstinget og Folketinget udgjorde tokammersystemet, som var Danmarks repræsentationssystem i parlamentet. I Danmark havde man tokammersystemet fra 1849-1953. Inden tokammersystemet blev indført var der enevælde i Danmark.

Louis Pio var fortidens største socialist. Han stod i spidsen for den danske afdeling af Internationale, som var en forening som kæmpede for opmærksomhed om arbejdernes vilkår. Internationale fik på rekordtid et stort antal medlemmer.

Den selvsamme Louis Pio var også manden som startede ”Slaget på Fælleden” - han stod altså bag den tidlige danske socialismes første og eneste åbne konfrontation med myndighederne. Slaget fandt sted som et stort slagsmål mellem demonstranter, soldater og politi søndag den 5. maj 1872 på Nørre Fælled i København. Denne kamp er symbolet på den danske arbejderbevægelses kamp for bedre vilkår på arbejdsmarkedet.

J.B.S. Estrup blev i 1854 folketingsmand for Randerskredsen (valgkreds i Århus Amtskreds), men valgte at træde fra kun ét år efter. Ti år efter kom han tilbage til den danske politiske scene, hvor han blev valgt ind i Landstinget og endte som indenrigsminister. Sammen med C.E. Frijs indførte de, de nye jernbanelove, loven om anlæggelsen af Esbjerg havn. Dette gjorde, at på kongens opfordring blev valgt til Konseilspræsident (statsminister) i 1875 hvor han regerede til 1894.

Før 1864 var Danmark i besiddelse af hertugdømmerne, Slesvig, Holsten og Lauenborg som lå i det sydlige Jylland. Disse Hertugdømmer blev dog i Tysklands besiddelse efter 1864, grundet tabet af Krigen.

Have a niiiice
Knus

Both- og Marcmus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar