fredag den 6. januar 2017

Henrik Pontoppidan og hans realistiske skrivestil

Henrik Pontoppidan og hans realistiske skrivestil

Billedresultat for henrik pontoppidan

Den kritiske realist Henrik Pontoppidan er en forfatter, som under det moderne gennembrud satte problemer under debat. Han er en forfatter, der sætter spørgsmålstegn ved sig selv og mennesket som væsen. Han har også stor fokus på samfundet og kristendommens betydning. Henrik Pontoppidan blev født i Fredericia i 1857. Hans far var præst, men Pontoppidan gik ikke så meget op i religion. I 1873 rejste han til København for at læse til ingeniør, men gennemførte ikke sidste eksamen, i stedet ville han ernære sig som forfatter. Yderligere arbejdede han i en periode som lære. 1892 giftede Pontoppidan sig med Antoinette Koefoed. Efter de blev gift skiftede hans skrivemåde, han begyndte at skrive lykkelige slutninger, efter Antoinette Koefoeds død i 1928, skrev han igen ulykkelige slutninger på sine noveller.

Drivkraften i mange af Pontoppidans tekster er den sociale forargelse. Han bruger meget ironi i sine tekster, han skriver f.eks. også den sociale forargelse ironisk. Pontoppidan tager med ironien parti i de svage og undertryktes side, han kritisere altså behandlingen af de svage og undertrykte.
Pontoppidans skrivestil var stærkt samfunds -kritisk og levede stærkt op til Georg Brandes holdning til at sætte problemer under debat. Pontoppidan var god til at trække samfundskritikken frem i lyset og give dem et kunstnerisk præg. Skrivestilene som blev anvendt under det moderne gennembrud, kaldes naturalistisk og imperialistisk. Under det moderne gennembrud blev også negative syn på samfundet beskrevet.

Pontoppidan mente at personers udvikling bestemmes af personens arv og miljø. Dog mente han at miljøet havde en større betydning i forhold til individets udvikling.

Henrik Pontoppidans ”Muldskud”, et eksempel på hvordan Pontoppidan anvendte ironi og sarkasme for at udtrykke sine egne holdninger:
”…et virkeligt lille jordisk paradis, i hvilket ikke let nogen Mislyd af Verdens Tummel eller nogen Mindelse om Livets Jammer og elendighed skulde kunde trænge forstyrrende ind” (Muldskud- side 54, linje24).
Henrik Pontoppidan mener at ægteparret ikke bidrager med noget til samfundet, de bor i deres eget isoleret paradis. Pontoppidan beskriver hverdagens personer og miljøer, ikke noget overnaturligt. (Litteraturhistorien - side 120, linje 3) Pontoppidan skrev realistisk og beskrivende for at belyse den uretfærdighed og fattigdom som var i hans tid.

Kilder:
Kjær-Hansen, Barbara: Litteraturhistorien, på langs og på tværs. 1. udg. Systime, 2012. (Bog)
Henrik Pontoppidan. Udgivet af Forfatterweb. Internetadresse: https://forfatterweb.dk/node/229 - Besøgt d. 05.01.2017 (Internet)
Pontoppidan, Henrik. Udgivet af Litteratursiden. Internetadresse: http://www.litteratursiden.dk/analyser/pontoppidan-henrik - Besøgt d. 05.01.2017 (Internet)
Henrik Pontoppidan. Udgivet af Den Store Danske. Internetadresse: http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Dansk_litteratur/1870-1900/Henrik_Pontoppidan - Besøgt d. 05.01.2017 (Internet)
Pontoppidan, Henrik: Novelle - Muldskud. 06.01.2017

1 kommentar:

  1. hvad havde han tilfælles med Herman Bang
    svar hurutigt skal aflevere opgave omlidt

    SvarSlet