fredag den 6. januar 2017

Georg Brandes og den impressionistiske skrivestil

Georg Brandes – hvem var han? Og at sætte problemer under debat.
-          Georg Morris Cohen Brandes, 4.2.1842-19.2.1927. Han var en dansk kritiker og litteraturforsker. Han kom fra en Københavnsk familie, de levede i den jødiske tro. Han voksede op i et grossererhjem og så ud til at få en fornem karriere med en magistergrad i en alder af 22 år.
-          Han debuterede med bogen Dualismen i vor nyeste Philosophie (1866). Han studerede 1½ år i Italien, Frankrig og England fra 1870-1871 vendte han hjem, med fornyet oprørslyst. Georg Brandes var en af Det Moderne Gennembruds store forfattere og havde en stor indflydelse på hvordan landet gjorde op med romantikken og satte problemer under debat. Nogle af de problemer der blev sat under debat, var kvindernes rolle i samfundet, problemer i hjemmet, religion, ejendommen og forholdet mellem kønnene. (http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Dansk_litteratur/Kritikere/Georg_Morris_Cohen_Brandes)
-          Georg Brandes trak landet ud af den tornerosesøvn, som det havde befundet sig i flere årtier, ved at introducere de europæiske idéer til Danmark under overskriften Det Moderne Gennembrud. (https://faktalink.dk/titelliste/natu)


Hovedstrømninger i det 19. Aarhundredes Litteratur
-          Brandes indledte den 3. november 1871 en forelæsningsrække på Københavns universitet. Denne forelæsningsrække kaldes ”Hovedstrømninger i det 19de Aahunrede Litteratur”. Hans forelæsninger ville beskrive den tyske, franske og engelske litteratur i årene 1789-1848. Brandes idéer om frihed, lighed og broderskab stammede fra Den Franske Revolution. Brandes ville følge idéernes udvikling gennem denne periode. (Danmark bliver Danmark krig, damp genier i 1800-tallet, udgivet i 2014 af forlaget Forfatterne og Aarhus universitetsforlag. Artikel: Det moderne gennembrud side 71.)

Kritikken af danske forfattere
-          Georg Brandes kritiserede de danske forfatter fordi det de udgav ikke forholdt sig til den samtid de var skrevet i. og derfor bidrog de ikke til nogen form for samfundsdebat. Noget andet borgerne ikke var glade for var at han kritiserede hele den kulturelle arv, som borgerskabet baseret deres dannelse på.  


Krav om et realistisk og naturalistisk livssyn i litteraturen  
-          Den impressionistiske skrivestil indeholder meget forklarende sprog. Man forklare noget grundigt, ligesom en videnskabsmand ville i en rapport. Det naturalistiske livssyn kommer af Charles Darwin og hans rejse til Galapagos ørene hvor han opdagede evolutionen. Mennesket havde en bevidsthed som er et resultat af neurale processer i hjernen.   

Udvælg to citater fra Brandes-teksten i kompendiet, s. 25, og forklar, hvorfor de er særligt vigtige for perioden (i jeres øjne)


Citat 1: ”Det, at en Litteratur i vore Dage lever, viser sig i, at den sætter Problemer under Debat. Saaledes sætter F.eks. George Sand Ægteskabet under Debat….” 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar