fredag den 6. januar 2017

J.P. Jacobsen og den naturalistiske skrivestil

J.P Jacobsen var en dansk forfatter som levede og skrev under naturalismen. J.P Jacobsen tog eksamen i biologi på Københavns Universitet, og knyttede sig med sin naturvidenskabelige baggrund til det moderne gennembruds mænd som brødrene Brandes, hvor især Edvard Brandes blev en nær ven. (Himmelstrup, Kristian: En sejlbåd for vindstille: En biografi om J. P. Jacobsen. København: Museum Tusculanums Forlag, 2014.) 👏👏

Naturalisme er en naturvidenskabelig tilgang til at skrive litteratur, som startede i midten af 1800-tallet. Ved naturalisme er verdenssynet monistisk, altså man erkender kun den materielle verden, og man tror ikke på religion eller guds eksistens. Uden troen på gud og religion, vil det sige at man også mener at mennesker er dyr, drevet af lyster, arv og miljø. (Det Moderne Gennembrud Kompendium, side 4).

Skrivestilen naturalisme er endvidere også objektivt, som er beskrevet detaljerigt og nøjagtigt - som en flue på væggen. Det vil sige at beskrivelserne er beskrevet meget detaljeret, på en naturvidenskabelig måde. Dette kan ses i eksempelet længere nede. 

Charles Darwin var en videnskabsmand som var et forbillede for forfattere under naturalismen. Igennem Darwins forskning modarbejder han forestillingen om, at hver enkelt art, menneske eller dyr, skulle være skabt af gud. Han konstaterer at mennesket stammer fra aberne. Naturalistiske forfattere fandt derfor inspiration fra Darwin. (Det Moderne Gennembrud Kompendium, side 4-5). J.P Jacobsen har oversat flere af Darwins værker til dansk, og J.P Jacobsen var også den vigtigste formidler for Darwinisme i Danmark. 

Den naturalistiske skrivestil kommer til udtryk i J.P Jacobsens novelle ”Fru Marie Grubbe”, som kan ses i følgende citat: ”De Menneskelæber, som aandede denne Luft, vare svulmende og friske, den Barm, den ønede, var ung og spæd. Barmen var spæd og Foden var spæd. Midjen smal, Væksten slank, og der var en vis mager Styrke i den hele Skikkelse. Frodigt var kun det stærke, dunkeltgyldne Haar, der halvt var bundet og halvt hang løst, for den lille mørkeblaa…” (Det Moderne Gennembrud Kompendium, side 35)


I overstående citat ses den naturalistiske skrivestil der kommer til udtryk, ved den naturvidenskabelige beskrivelse af personens krop. Beskrivelsen er detaljeret, nøjagtigt og objektiv som danner et billede af personens krop, svarende til en slags fotografisk fremstilling, som kendetegner den naturalistiske skrivestil. 


- Magnus Meyhoff & Lasse Lund Hansen



Ingen kommentarer:

Send en kommentar