fredag den 6. januar 2017

Kvindespørgsmålet

https://www.youtube.com/watch?v=4tzh5rLkeho

Det moderne gennembrud var en periode som gav samfundet en bevidsthed omkring ”kvindespørgsmålet”, kvindens rolle var underlagt mandens dominerende adfærd og kvinder blev oftest opfattet som et objekt for manden. Mange forfatter prøvede blandt andet at beskrive den her kvinderolle og kvindes seksualitet.

Georg Branders syn på kvindens seksualitet, er at han gik ind for kvinden ikke skulle fortie og underkue deres lyster. Han gik ind for at bekæmpe kvinderens rettigheder.
Bjørnstjerne Bjørnsons syn på kvindens seksualitet, han skrev i 1883 skuespillet ”en handske”, som gik ud på at kvinder og mænd skulle have samme rettigheder inden for seksuallivet. Han mente at ”ved at leve i cølibat inden ægteskabet, kunne man komme den legaliserede prostitution til livs, og samtidig havde mændenes moral og sundhed godt af det”. http://vidensbanken.blogspot.dk/2009/05/sdelighedsfejden_13.html

Elisabeth Grundtvigs syn på kvindens seksualitet, hun støttede blandt andet meget op omkring Bjørnstjerne Bjørnsons teori med hensyn til seksualitetens rettigheder for mænd og kvinder, hun mente at mænd skulle styre deres lyster så de kunne leve i et ligestillet ægteskab, som ikke skabte varieret rettigheder for kønsrollerne. Elisabeth Grundtvig var medlem af det danske kvindesamfund, hvor hun ofte erklærede sin ærlighed omkring sin holdning til kvindernes rettigheder inden for seksualitet.

Sædelighedsfejden, er en debat som skabte opmærksomhed i det moderne gennembrud omkring køn og seksualitet. Kvindens kamp for uddannelse og ligestilling mellem kønnene, startede ved små organisationer. I 1871 begyndte ”Dansk kvindesamfund”, som havde dette som mål: ”Virke for Kvindens moralske og intellektuelle Fremskridt, for hendes Samfundsstillings gradvise Forbedring ved at tilbagekræve hendes medfødte menneskelige, borgerlige og økonomiske rettigheder”, det danske kvindesamfund satte stor passion for at få det kvindelige individ i uddannelse, de lykkedes blandt andet med at åbne en handelsskole for kvinder i 1872.
Det moderne gennembrud satte kvindesagen på den litterære dagsorden. Der var omkring 70 kvinder der debuterede i perioden 1871-1891 som forfattere.

Vi har valgt to eksemplar fra tekster vi har læst som har givet os en opfattelse af kvindens rolle. Først har vi valgt den sidste balkjole som er en fortælling omkring 2 søstre og en mor, som viser hvor stor betydning mænd havde og hvilken magt som individ de besad, i forhold til kvinder. Kvindens liv var ubetydeligt hvis ikke kvinden var i besiddelse af en mand.
Som det andet eksempel har vi valgt, ”Et dukke hjem” af Henrik Ibsen. Den beskriver kvinde rolle, ved at hun lever i en meget mandsdomineret verden, hvor hun som kvinde ingen rettigheder har. Et eksempel her på, er i bogen hvor hovedpersonen Nora vil rede sin mand, som er meget syg. Derfor skal han ned til de varme lande, hun låner penge hvor hun forfalsker underskriften, da hun er kvinde og derfor ikke rettighed til at låne penge. Hun tør ikke sige noget at dette til hendes mand, da hun ved han vil blive rasende.
Kilder:
Bog: Da kvinden blev borger – Karen Skovbjerg 1983.

Billede: https://www.youtube.com/watch?v=4tzh5rLkeho 

2 kommentarer: